Gimnazjum nr 1 im. Niepodległości Polski

• Drużyna siatkarek z trenerem
  • Aktorzy szkolnego teatru Gimnazjum podczas przeglądu w Białymstoku
  • Teatr Gimnazjon podczas wręczenia dyplomów
  • Tradycyjna wigilia w świetlicy "Przyjaciele"
  • Świetlica "Przyjaciele" zapewnia różne atrakcje
  • Zakończenie roku szkolnego 2011
  • Organizujemy liczne imprezy i akcje profilaktyczne
  • Prezentujemy nasze wypracowane projekty edukacyjne
  • W świetlicy hobbystycznej od lat rozwijamy zdolności plastyczne
  • Realizujemy projekt Comenius
  • Tradycyjnie co roku bierzemy udział w akcji Amnesty International
  • Tradycją stały się organizowane w naszej szkole turnieje szachowe
  • Comenius to między innymi goście z innych krajów

IN MEMORIAM

VI edycja projektu  ,,Kamienie Pamięci – Z modlitwą Ojczyźnie" poświęcona jest osobom duchownym, których postawa życiowa była zgodna ze słowami: Zło dobrem zwyciężaj.

Uczniowie Gimnazjum nr 1 im. Niepodległości Polski upamiętnili trzech księży zamordowanych przez hitlerowców 15 lipca 1943 roku w Lesie Pilickim wraz z 47 mieszkańcami Bielska Podlaskiego:

• błogosławionego ks. Antoniego Besztę-Borowskiego – dziekana i proboszcza bielskiego,
  • ks. Ludwika Olszewskiego – rektora kościoła pokarmelickiego, prefekta gimnazjum i liceum,
  • ks. Henryka Opiatowskiego – kapelana Wojska Polskiego.

Film z przedstawienia "Z pokoleń trudu, z ofiarnej krwi ..."

Prezentacja projektu (pdf):

Bł. ks. Antoni Beszta-Borowski cz.1, cz.2

ks. Ludwik Olszewski cz.1, cz.2

ks. Henryk Opiatowski

IN MEMORIAM cz.1, cz2, cz3

Wpłaty za obiady

PKO BP SA

22102013320000170210720284

Opłata za obiady:

wrzesień:

uczeń - 45 zł

nauczyciel - 90 zł

Prosimy o dokonywanie wpłat do 15-go każdego miesiąca.

Comenius - ostatnie spotkanie w Turcji
2013-07-01 20:32:00

W dniach 20-24 maja 2013r. nauczyciele języka angielskiego i uczniowie Gimnazjum nr 1 im. Niepodległości Polski w Bielsku Podlaskim uczestniczyli w międzynarodowym spotkaniu szkół partnerskich projektu „Traditional games and toys” w ramach programu Comenius „Uczenie się przez całe życie”.

Spotkanie nauczycieli i uczniów z Turcji, Polski i Rumunii odbyło się w miejscowości Balikesir,  w azjatyckiej części Turcji. Przybyła młodzież tradycyjnie zamieszkała u rodzin uczniów partnerskiej szkoły.

Wizyta w Turcji była już ostatnim spotkaniem podsumowującym prace nad projektem. Uczestnicy spotkania zostali uroczyście przywitani przez dyrekcję szkoły, grono pedagogiczne i uczniów. Nasi uczniowie przekazali materiały przybliżające nasze miasto, udostępnione przez Urząd Miasta Bielsk Podlaski.

Szkoły partnerskie przedstawiły swoje prezentacje związane z projektem oraz część artystyczną. Nauczyciele dokonali ewaluacji projektu, został skompletowany i uzupełniony materiał na stronę internetową projektu (Traditional games and toys, Comenius Project: www.zijacagatayucak.tk). Duża część spotkania była przeznaczona na naukę tradycyjnych gier i zabaw tureckich, polskich i rumuńskich oraz warsztaty, na których młodzież wykonała zabawki, prace plastyczne, gry planszowe itp.

W trakcie wizyty uczestnicy zwiedzili wiele urokliwych miejsc, ciekawych zabytków, zarówno w Balikesir jak i Stambule, gdzie głównym celem było odwiedzenie Muzeum Zabawek. Wielką atrakcją okazała się możliwość pobytu tego samego dnia zarówno w europejskiej jak i azjatyckiej części Stambułu. Wrażenia ze zwiedzania starej części tej metropolii, z egzotycznymi meczetami, starymi bazarami, pozostaną na zawsze w pamięci.

Uczestnictwo młodzieży i nauczycieli w projekcie Comenius było niepowtarzalną okazją na poznanie pięknych zakątków świata, porównania systemów edukacyjnych oraz warunków pracy i nauki w szkołach partnerskich. Tematyka projektu przybliżyła uczniom często już zapomniane gry i zabawki, nauczyła wiele nowych gier, popularnych w innych krajach, ale też pokazała ich ogromne podobieństwo. Praca nad projektem stawała się często pretekstem do odejścia od ciągłego  „siedzenia” przed komputerem, nawiązania bezpośrednich kontaktów z rówieśnikami oraz rodziną.

Spotkania międzynarodowe dały możliwość doskonalenia języka angielskiego, a kontakty z rówieśnikami przyczyniły się do nawiązania przyjaźni poza granicami kraju, przybliżenia odległych zakątków świata, rozbudziły ciekawość poznawania świata.

Tekst przygotowała: Joanna Siemieniuk.

Druga wizyta w Rumunii
2013-03-30 10:00:00

W dniach 24-28.02.2013r. nauczyciele jęz. angielskiego Gimnazjum nr 1 im. Niepodległości Polski w Bielsku Podlaskim przebywali w rumuńskiej miejscowości Schitu Frumoasa w ramach programu Comenius „Uczenie się przez całe życie”, tytuł projektu „Tradycyjne gry i zabawki”. Była to już piąta wizyta  robocza poświęcona przede wszystkim podsumowaniu dotychczasowej pracy szkół partnerskich z Polski, Turcji i Rumunii.

Na początku wizyty odbyły się spotkania z dyrekcją i gronem pedagogicznym szkoły rumuńskiej w Schitu Fruomasa, rejon Balcani oraz wizyta w biurze Burmistrza rejonu Balcani.

Większość wizyty została jednak przeznaczona na realizację zadań związanych z projektem. Uaktualniono stronę internetową projektu, przygotowywano materiały do kalendarza tematycznego, opracowano nowy materiał, np. słowniczek słów używanych w grach i zabawach. Pobyt uatrakcyjniły występy miejscowych uczniów, którzy prezentowali tańce obrzędowe typowe dla tego górskiego regionu w malowniczych strojach. Odbyły się również warsztaty, na których uczniowie wykonali karty na święto 8 Marca. Nie mniej ciekawy okazał się także pokaz miejscowych gier i zabaw zimowych, m.in. zjeżdżanie na starodawnych nartach.

Kolejną, ostatnią już niestety wizytę zaplanowano na koniec maja 2013 w szkole tureckiej, będącej koordynatorem projektu. Będzie to podsumowanie naszej pracy.

Wizyta w Polsce
2012-10-11 19:01:00

W dniach 24 – 28 września 2012r. w Gimnazjum nr 1 im. Niepodległości Polski w Bielsku Podlaskim odbyła się kolejna (czwarta) wizyta robocza przedstawicieli szkół partnerskich z Turcji i Rumunii w ramach projektu Comenius pt: „Tradycyjne gry i zabawki”. Przybyła młodzież tradycyjnie zamieszkała u rodzin naszych uczniów.

Pierwszego dnia odbyło się uroczyste powitanie gości przez Burmistrza Miasta Bielsk Podlaski  Eugeniusza Berezowca, dyrektor Gimnazjum nr 1 Mirosławę Janinę Kolasę oraz grono pedagogiczne. Szkoły partnerskie przedstawiły swoje prezentacje, a następnie uczniowie grali w gry zespołowe na boisku. Po obiedzie goście zwiedzali nasze miasto w pięknej scenerii złotej polskiej jesieni. Dzień zakończył się warsztatami w Muzeum Małej Ojczyzny w Studziwodach, gdzie odbyła się między innymi wspólna nauka tańców i zabaw regionalnych.

Kolejny dzień uczestnicy spotkania spędzili w Przedszkolu nr 5 im. Krasnala Hałabały na zajęciach związanych z projektem. Nasza młodzież przypomniała sobie lata przedszkolne bawiąc się z przedszkolakami kolejnych grup w popularne polskie gry i zabawy.  Następnie odbyły się warsztaty w Muzeum w Ratuszu, gdzie uczniowie wykonali zaprojektowaną przez siebie kukiełkę. Wykonane prace zabrali ze sobą na pamiątkę.

Ostatni dzień spotkania uczniowie spędzili na poznawaniu specyfiki naszego regionu. Odbyła się wycieczka do Supraśla i Kruszynian. W Supraślu zwiedzano Muzeum Ikon oraz wzięto udział w nabożeństwie w cerkwi. W Kruszynianach goście zapoznali się z tradycją, kulturą i kuchnią tatarską. Zwiedzano meczet oraz miejscowy, zabytkowy cmentarz. Największym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty kulinarne, na których uczestnicy mogli spróbować własnoręcznie wykonane danie tatarskie o nazwie „pierekaczewnik”. W jurcie tatarskiej zapoznali się z historią, pochodzeniem tzw. Tatarów polskich.

Przed wyjazdem gości, następną wizytę zaplanowano na marzec 2013r. w Rumunii.

Wizytę w Polsce przygotował zespół nauczycieli Gimnazjum nr 1.

Wizyta w Rumunii
2012-06-10 17:00:00

W dniach 24-31 maja 2012r. 5 uczniów i 3 nauczycieli Gimnazjum Nr 1 im. Niepodległości Polski w Bielsku Podlaskim przebywało w Rumunii w ramach programu Comenius „Uczenie się przez całe życie”, tytuł projektu: „Tradycyjne gry i zabawki”. Koordynatorem projektu jest Turcja, a Polska i Rumunia są partnerami. Była to już trzecia wizyta robocza (pierwsza odbyła się w Turcji w listopadzie 2011r., a druga w Bielsku Podlaskim w lutym 2012r.), która miała na celu przybliżenie kultury, tradycji, zwyczajów panujących w Rumunii, a także wymianę tradycyjnych zabawek oraz naukę rumuńskich gier i zabaw. Pierwsze trzy dni wizyty były poświęcone na zwiedzanie i poznawanie ciekawych miejsc Rumunii, np.: Bukaresztu, zamku w Peles i Bran, wystawy zabawek w Sinaia. Kolejne dni spędzono na zajęciach związanych z projektem w szkole partnerskiej w Schitu Frumoasa, rejon Balcani. Młodzież mieszkała u rodzin, gdzie mogła obserwować panujące tam zwyczaje. Największą atrakcją zarówno dla uczniów z Polski jak i Turcji okazało się pieczenie chleba w tradycyjny sposób. Ostatni dzień wizyty był bardzo smutny dla wszystkich, gdyż trudno było rozstać się z tak ciepłymi i życzliwie nastawionymi gospodarzami. Kolejne spotkanie odbędzie się w naszym gimnazjum we wrześniu 2012r.

Zapraszamy na stronę projektu
2012-03-21 17:07:00

Międzynarodowy projekt Comenius "Traditional Games and Toys" posiada własną stronę internetową. Współpraca Gimnazjum nr 1 im. Niepodległości Polski w Bielsku Podlaskim ze szkołami w Rumunii i Turcji przewidziana jest do czerwca 2013r. Za nami pobyt w Turcji i wizyta gości ze szkół partnerskich w naszym gimnazjum. Przed nami dwa wyjazdy do Rumunii, w tym pierwszy już w maju 2012r., a drugi w lutym 2013r. Czeka nas jeszcze jedno "podsumowujące" spotkanie w Turcji w maju 2013r. W naszej szkole drugi raz będziemy gościć przyjaciół z Turcji i Rumunii w październiku  tego roku.

Zachęcamy wszystkich do obejrzenia naszej strony internetowej. Cały czas jest ona modyfikowana i uzupełniana. Jeśli ktoś ma dostęp do ciekawych informacji o Polsce, Bielsku Podlaskim lub tradycyjnych polskich grach i zabawkach, to prosimy o kontakt z nauczycielami języków obcych w naszym gimnazjum.

Comenius-wizyta w Polsce
2012-03-06 22:54:00

Dnia 21.02.2012r. w Gimnazjum nr 1 im. Niepodległości Polski  w Bielsku Podlaskim rozpoczęła się wizyta przedstawicieli szkół partnerskich z Turcji i  Rumunii w ramach projektu Comenius pt. „Tradycyjne gry i zabawki”. Młodzież zamieszkała u  rodzin uczniów naszej szkoły.

Wizyta rozpoczęła się od uroczystego przywitania gości przez Burmistrza Miasta Bielsk Podlaski Eugeniusza Berezowca oraz dyrektor Gimnazjum nr 1 Janinę Mirosławę Kolasę. Następnie szkoły partnerskie przedstawiły  swoje prezentacje. Nawiązywały one do tradycji tych trzech krajów nie tylko w kwestii gier i zabaw, ale też uczniowie przedstawili  swoje stroje ludowe, śpiew i taniec. Wielkie zainteresowanie wzbudziły przygotowane przez uczniów i ich nauczycieli potrawy. Mogliśmy je nie tylko zobaczyć, ale i spróbować. Po wspólnym obiedzie młodzież wzięła udział w warsztatach przygotowanych przez muzeum w Ratuszu, gdzie uczniowie  wykonali tradycyjną zabawkę.

W środę uczniowie brali udział w zajęciach  w szkole.  Była to wzajemna nauka gier i zabaw. Jakie było zdumienie , gdy okazało się, że wiele gier mamy takich samych. W tym dniu młodzież i ich opiekunowie zapoznali się z systemami edukacyjnymi szkół partnerskich oraz historią wybranych gier. Był także czas na poznawanie miasta Bielsk Podlaski.

Pozostałe dwa dni były poświęcone zapoznaniu gości z regionem podlaskim. 23.02.2012 (czwartek) odbyła się wycieczka do Białowieży, gdzie zwiedzano Rezerwat Pokazowy Żubrów oraz Muzeum Przyrodniczo-Leśne. Następnie w Pensjonacie Sioło Budy odbyły się warsztaty, gdzie uczniowie wykonywali tradycyjne kwiaty z bibuły, wyplatali ze słomy oraz uczyli się tradycyjnych gier i zabaw. Wzięli udział w kuligu i ognisku.

W ostatnim dniu wizyty (24.02.2012) odbyła się wycieczka do Białegostoku, gdzie młodzież zwiedziła najciekawsze zabytki tego miasta. Najbardziej spodobało im się jednak muzeum lalek i  eksponatów w Białostockim Teatrze Lalek.

W sobotę rano, ze łzami w oczach pożegnaliśmy naszych nowych przyjaciół. Kolejne spotkanie odbędzie się w maju 2012r. w Rumunii.

Wizytę w Polsce przygotował zespół nauczycieli Gimnazjum nr 1. Gośćmi zaopiekowały się: koordynator projektu ze strony polskiej – Marta Czyżewska oraz Joanna Siemieniuk.

Wyjazd do Turcji
2012-01-05 10:44:00

W dniach 25-30 listopad 2011r. p. Marta Czyżewska i p. Joanna Siemieniuk odbyły podróż do szkoły  Gazi Ilkogretim Okulu  w Balikesir w Turcji, która jest koordynatorem projektu Comenius, pt.: "Tradycyjne gry i zabawki". Przybyła tam również delegacja z Rumunii, złożona z trzech nauczycieli i trzech uczennic.  Pierwsze dwa dni wizyty (sobota i niedziela) poświęcone były na zwiedzanie malowniczego regionu nadmorskiego oraz miasta Bursa. W Bursie najważniejszymi miejscami były: Muzeum Zabawek oraz największy meczet w mieście. Kolejne dwa dni pobytu, czyli poniedziałek i wtorek, goście spędzili w tureckiej szkole, gdzie zwiedzali sale lekcyjne, oglądali prezentacje szkół, tworzyli stronę internetową projektu, a także układali kwestionariusz i planowali wizytę w Polsce  w dniach 20 - 25 luty 2012r. Pobyt zakończył się wręczeniem zaświadczeń i szczęśliwą podróżą powrotną do domu.